點擊關閉

法國:里爾Tereneo辦公樓

The firm Béal & Blanckaert architectes urbanistes recently delivered new offices in Lille’s burgeoning district of Lomme-EuraTechnologies.

Béal & Blanckaert建筑城市事務所近期公布了一座新建辦公樓設計方案。

This project is located around the edges of the water garden in the ZAC (joint development zone) Rives de la Haute Deûle. It extends from the refurbished Le Blan-Lafont factory and the Hegel quay, which runs along the Haute Deûle Canal. The quality of the site is the fact of associating the monumentality of the framing of the Le Blan-Lafont factory with the poetic landscape of the water garden.

項目位于里爾Lomme-Eura科技區。項目毗鄰杜宇勒河河畔ZAC聯合開發區濱水公園。河流一直流至Le Blan-Lafont新修繕的廠房以及Hegel碼頭,同運河并行。場地屬性是不僅具有工廠的宏達背景,同時也在如詩如畫的水景公園環境中。

This project is the result of an encounter between a site location where brick is the main historical and contemporary architectural material and source of esthetic unity of this part of the city and the enterprise TERENEO, a developer having earned its reputation with the construction of tertiary buildings with timber frameworks. This blending of wood and brick echoes the story contemporary development in this area.

項目圍繞場地位置展開,采用磚塊這一歷史和當代建筑材料,滿足城市和業主Tereneo的審美需求。業主是一家開發商,因木質學院結構建筑而聞名。項目將木材和磚塊的結合,回應了所在區域當代發展史。

Within this unifying architectural presence, the building’s façades vary according to the urban context: either very insulated or very open, depending on their exposure to bioclimatic conditions. The building is certified Bâtiment à Énergie Positive (Energy Plus Building).

在一致的建筑外觀中,建筑外立面隨城市文脈而有所差異:取決于其對于生物氣候環境的敞開程度,有密封程度很高的,也有相當開放的空間。建筑獲得了Energy Plus Building節能認證。

The project’s composition consists of a stratification of three registers. The lobby with access to the parking garage and its 142 spaces comprise the ground. The second level is a sort of classic “in-between” containing offices at the front of the building. The third and final level is built as a penthouse-type floor with a setback.

項目包含三個層面——大堂入口和一層142個車位的停車場相通。二層是經典的“中間”空間,包含建筑正面的辦公區。三層和頂層是帶有退臺的復式形式。

At the building’s core a private garden patio is also accessible to all the occupants of the building. This layout ensures interior calm and light flooding into the office areas while it also highlights the landscaped composition of the soil-grown garden.

建筑核心是一個私人花園露臺,向所有用戶開放。布局保證室內安靜和光照,也突出了土培花園的景觀元素。

The project consists of a concrete substructure rising from the central core to the roof (staircases, elevator and lavatories) and a wooden primary and secondary structure, also from ground level to the roof.

項目涵蓋從中央核心區到屋頂的混凝土下層結構,并含有木質基礎和二層結構。

In the office areas, columns, beams and undersides of timber slabs are left exposed and structure the interior design. The wooden elements infuse the interior work spaces with a warm and contemporary atmosphere while also enabling users to easily grasp the function of these exposed assemblages.

辦公區、房梁、柱體和木樓板的下側都被呈現出來,支撐了室內部分。木質元素在室內部分隨處可見,營造了溫馨的當代氛圍,同時讓用戶容易知曉暴露的建筑構件的功能性。

The use of wood offers a considerable advantage for meeting the growing demand for office space in this district. In addition, wood interiors reflect the tastes of investors and digital economy companies settled in the area owing to their highly sought after ambiances and environmental aesthetics so appreciated for new ways of working.

所在地區辦公空間需求日漸增多。木材的使用為滿足該市場需求提供了相當大的優勢。木質室內裝飾也迎合了該地區投資人和數字經濟公司的品味,符合新型辦公環境審美的需要。

 

Address

地址

Avenue Marie-Louise Delwaulle, EuraTechnologies, Lille

Client

業主

TERENEO (promoter)

Project management 

項目管理

Architect: Béal & Blanckaert architectes urbanistes 

建筑面積

Surface

8,500 m² (floor area)

預算

Cost

€13,000,000 excl. VAT

時間

Calendar

競賽時間

Competition: October 2015

研究時間

Studies: November 2015 to July 2016

場地施工

Construction site: 18 months

竣工時間

Closed and covered: February 2018

交付時間

Delivery: July 2018

攝影

Photo credits

Julien Lanoo

項目設計

Béal & Blanckaert architectes urbanistes (interiors)

本站申明:網友閱讀本站內容,視為認同本站協議,協議詳情請點擊查看
標簽:法國建筑設計里爾Tereneo辦公樓BealBlanckaert

發表評論

最新評論

潮京图库六合图库